100 ГОДИНИ БДИН ВИДИН

16-17.12.1923 г. – В гр. София, с указ на Царя, се учредява Българска национална спортна федерация (БНСФ). Тя задължава със задна дата, всички спортни отбори в по-големите градове от страната да се обединят, като във всеки град да има по един представител, който да участва в националните първенства в различните видове спорт.

По това време, във Видин вече съществуват няколко спортни отбори, от различните квартали на града – “Виктория”, “Жабатински”, “Калето”, “Туран”, “Развитие”, “Спортист”, “България”.

20.05.1923 г. – преди цели 100 години и 5 дена – официалната дата, в която видинските отбори се обединяват, за да формират съвременния “Бдин”. Такъв, какъвто го познаваме в момента.

Защо го публикуваме сега ? – днес получихме отговор за точната дата на вписване на основаванего на нашия отбор. Макар и с малко закъснение, считаме за необходимо да споделим тази важна информация с Вас, всички наши привърженици, спортна и футболна общественост в страната.

Очаквайте скоро в нашия уебсайт обновена секцията “История”, в която ще упоменем с текстове и изображения други важни събития в нашата вековна история, благодарение на отзивчивостта на колегите ни от Държавния Архив – Видин.

В допълнение, ще Ви информираме и за планираните чествания за 100-годишния ни юбилей тази година.

20.05.1923 – 20.05.2023

Честит вековен юбилей, Бдинци !