БДИН ОТБЕЛЯЗА ВЕКОВНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ФУТБОЛА ВЪВ ВИДИН

Днес Бдин, със съдействието на Община Видин, отбеляза вековния юбилей на клуба и футбола във Видин. Събитието се проведе през почти целия ден на ст. “Георги Бенковски” и включи разнообразни събития. Гости на юбилея бяха кмета на града Цветан Ценков, кметът на Монтана Златко Живков, заместник-кметът на Враца Александър Владимиров, както и голяма част от легендарните футболисти на клуба, оставили следа със своите изяви. Всичи те бяха наградени за своя принос към клуба през годините.

Преди обяд започна детския турнир, в който взеха участие детските футболни клубове от града.

От 15:00 се изигра демонстративен двубой между ветераните на Бдин и ФК Монтана. Двата отбора завършиха наравно – 2:2. Под ръководството на Тошко Борисов, за Бдин титуляри играха: И. Живков-Бимбо, Н. Каменов-Коки, Ф. Флоров, П. Славчев-Зъци, В. Тодоров-Чопъра, Г. Начев-Гендо, Е. Тишов, А. Кирилов, П. Русинов-Каската, С. Боянов, П. Ванчев. Техни резерви започнаха М. Боянов, М. Николов, П. Лозанов, П. Костов-Пачи, П. Ванков, К. Горанов, Б. Евтимов, П. Огнянов, М. Мицков, И. Александров-Петела, А. Борисов-Морли, Р. Куанг, Б. Боянов-Борката, Н. Борисов-Кайзера, А. Дионисиев, П. Пасков-Бендата, Й. Петков.
Головете за нашите ветерани бяха отбелязани от Пламен Русинов и Филип Флоров.

След двубоя на ветераните се проведе официалната церемония по награждаването на заслужили и дали своя принос за развитието на футбола в града през годините. Бе представена и специална изложба от фотоси през годините, свързани с клуба и футбола, които бяха осигурени благодарение на Държавния архив във Видин.

Кулминацията бе в 18:00, когато представителния ни тим излезе в приятелски двубой срещу съседите от “Ботев” Враца. Двубоя завърши с равенство 1:1.
Новия наставник на отбора Живко Желев излезе със следните титуляри: И. Василев, Д. Стоянов, К. Вълков, В. Айтов, И. Иванов, К. Цветков, Н. Цветков, Ц. Тодоров, Т. Ушагелов, В. Лашков, В. Белоти. Резервните футболисти бяха М. Цветанов, Р. Захариев, Н. Спасов, К. Йошов, С. Стойков, А. Соколов, Г. Станимиров и Г. Цеков.
Попадението за Бдин бе дело на Ц. Тодоров през първото полувреме, а за гостите малко преди края точен бе Мори Бамба.

Нашия клуб изказва своята признателност към всеки, който подкрепи отбора ни и го прави във всеки един наш двубой през сезона !
Също така, изказваме благодарност и към всички официални лица, партньори, гости и ветерани на клуба, заради които нашето име отново присъства на професионалната футболна карта на България !

Благодарим Ви !

“100-годишнината е изпъстрена с много емоции. Радвам се да видя наши съграждани, които са допринесли за развитието на футболната игра. Какъв по-голям комплимент и дар от това нашият футболен клуб тази година да влезе в “Б” група. Ангажиментите на ръководството на клуба и на Общината са огромни и целите, които сме си поставили, се надявам да ги сбъднем”, каза кметът на Видин Цветан Ценков.

“Това е едно изключително място. Една от старите столици на България. Видин е с огромни традиции в най-великата игра, която всички толкова много обичаме. 100 години е сериозен юбилей. Тук има много хора, които аз уважавам. С Пепи Станков съм играл един срещу друг в далечната 1978 година. Йордан Кирилов – Ганди е също една изключително голяма личност и за видинския, и за българския футбол, както и неговият син Росен Кирилов. Данчо Петков също е тук. Малко ми е тъжно като гледам ситуацията на стадиона, има много условия за работа, за да бъде подобрена. Няма да забравя думите на Лечков, който в такава ситуация казваше, че за този спорт в България трябва да имаш сърце, за да наливаш вода в пясъка, трябва и здрава ръка. “Бдин” е един изключително велик тим. Радвам се, че вече сте във второто ниво отново след толкова много години и ви пожелавам от сърце огромно желание, за да върнете старата слава на този велик тим.”, каза кметът на Монтана Златко Живков.

Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров също поздрави:
“Бдин” е отбор с история. Докато ги има тези деца отзад на терена, си струва всяко едно усилие. Всичко, което правим, го правим за тях – и във Враца, и в Монтана, и във Видин. Обичайте отбора, това води след себе си деца на терена, това води до бъдещи успехи. Видин е град с история. Има какво да се подобри, но усилията на всички заедно могат да доведат “Бдин” там, където му е мястото. Във Враца ви очакваме, дай Боже, в “А” група още догодина.”

Поздравителен адрес имаше и от областния управител на Видин Иво Атанасов:

“Искам да ви пожелая много успехи. Господин Василев е много всеотдаен човек, дано и след него тази традиция да продължи. Всички трябва да се обединим за доброто на Видин. Футболният клуб да бъде там, където му е мястото на футболната карта на България и да се гордеем. Младите продължават тази традиция и в тях трябва да бъде нашето доверие и инвестиция за бъдещето.”

“Този празник ще остане завинаги в сърцата ни, защото “Бдин” е вечен. “Бдин” е бил, ще бъде и ще пребъде във вековете. Спомняме си колко много легенди са играли в “Бдин”. Тук са само една малка част от децата, които обичат “Бдин”, които са закърмени със славата на “Бдин”. Да си пожелаем успехи, да си пожелаем всеотдайност и да обичаме от все сърце любимия отбор”, пожела президентът на “Бдин” Видин инж. Жоро Василев.

Един от най-класните защитници на “Бдин” от края на миналия век Петър Станков не скри емоциите си в днешния празничен за футбола във Видин ден:
“Град Видин заслужава много повече. Имам една молба – една минута мълчание, за да засвидетелстваме уважение към тези колеги, които сега са горе, които като нас спортуваха и дадоха от здравето си тук, на този стадион. Бях настроен малко негативно, гледайки колко малко хора са дошли. Преди години този стадион се пръскаше по шевовете. Тук имаше поколения футболисти, които не се плашеха от ЦСКА, “Левски” и други отбори. Тях вече ги няма. Трябваше да продължи тази традиция. Днес обаче ще повдигна духа с нещо, което видях преди обяд. Дойдох тук и гледах детския турнир. Развълнувах се – много деца. Ето това е гордостта и дано продължава тази традиция. Има кой да ни замести, спокоен съм.”

Сред гостите на стадион “Георги Бенковски” бе и бившият национален състезател, юноша на “Бдин” Видин, Росен Кирилов:
“Искам да пожелая на моя роден клуб да заеме мястото, което заслужава, а именно като водещ клуб в “Б” група, а и в близко бъдеще да намери място в Ефбет лига. Дано тази положителна промяна да продължи както за града, така и за спорта.”