НАЧАЛО » 100 ГОДИНИ БДИН

100 ГОДИНИ БДИН

Към 20-те години на миналия век във Видин има няколко малки футболни отбора. През 1920г. е основан СК”Бдин”, който сменя името си на „Бонония”, а в последствие отново става „Бдин”. В квартал „Калето” е създаден отбора на „Виктория”. Многобройните тогава еврейска и турска общности във Видин също имат своите отбори – „Жабатински” и „Туран”. Съществуват отбори като „Развитие”, „Спортист”, „България” и др. Тези отбори са водили оспорвани битки в градското футболно първенство, а близостта на Видин с Румъния и Сърбия им е позволявало дори да играят и международни срещи. През 1923г. когато в София се учредява Българска национална спортна федерация /БНСФ/, тя задължава малките квартални клубове да се обединят. Именно тези първи клубове във Видин слагат началото на организираният футбол в града ни и са в основата на днешният „Бдин”.
20.05.1923 г. – точната дата, в която е вписан СК “Бдин”, след обединението. Това считаме и за родната дата на нашия клуб.

На 10.09.2023 г., на стадион “Георги Бенковски” във Видин бе проведена официалната церемония за отбелязване на 100 годишнината от основаването на клуба и организирания футбол в нашия град.

Фугболни събития се проведоха през целия ден, като включиха най-малките състезатели по футбол в града, както и представителния ни отбор и ветераните на клуба.

От 09:00 ч. се проведе детския турнир, включващ детските клубове от Видин – школата на Бдин, ДФК “Бдин”, ФК “Дуло”, ФК “Пегас спорт”. Малките футболисти бяха поздравени от представители на градската управа, в лицето на заместник-кмета на Общината Борислава Борисова.

От 15:00 ч. се проведе демонстративен двубой между ветераните и легенди на “Бдин” и ФК “Монтана”.
За нашия клуб участие в двубоя взеха легендите И. Живков-Бимбо, Н. Каменов-Коки, Ф. Флоров, П. Славчев-Зъци, В. Тодоров-Чопъра, Г. Начев-Гендо, Е. Тишов, А. Кирилов, П. Русинов-Каската, С. Боянов, П. Ванчев, М. Боянов, М. Николов, П. Лозанов, П. Костов-Пачи, П. Ванков, К. Горанов, Б. Евтимов, П. Огнянов, М. Мицков, И. Александров-Петела, А. Борисов-Морли, Р. Куанг, Б. Боянов-Борката, Н. Борисов-Кайзера, А. Диосиниев, П. Пасков-Бендата и Й. Петков, водени от големия треньор Тошко Борисов.
Двубоя завърши с равенство 2:2, като головете за нашия тим отбелязаха Пламен Русинов-Каската и Филип Флоров.

След демонстративния двубой се проведе и церемонията по награждаването на заслужилите и оставили следа в клуба и местния футбол през годините.
Бяха раздадени специално подготвени плакети и статуетки на над 80 човека, замесени пряко в развитието на клуба през годините.
Със златна значка на БФС бяха удостоени 7 футболиста, със сребърна значка – 11, а с бронзова – 10. Освен значките, те получиха и грамоти. Почетни плакети бяха раздадени на други над 50 бивши футболисти на Бдин от Община Видин, връчени лично от кмета на града Цветан Ценков, както и плакети от името на клуба, раздадени от Стефан Филаретов и Иван Вълчев.
Също така, благодарение на Държавния архив, бе представена и специална изложба на автентични фотографии от различни години в миналото досега.
В събитието бяха включени Градския духов оркастър, както и Ансамбъла за народни песни и танци “Дунав”.

Кулминацията на събитията бе в 18:00 ч., когато се проведе приятелски двубой между представителния отбор на Бдин и участника в Първа лига “Ботев” Враца.
Двубоя завърши с равенство 1:1, като точен за нашия отбор бе редовния голмайстор Цветомир Тодоров.

Събитието получи широко медиино отразяване. Обширна фотосесия бе направена от представители на БНР-Видин. Също така отразяване бе направено и от много от известните спортни медии в страната.

На събитието присъстваха много официални лица, поканени от ръководството на клуба. Гости на юбилея бяха кмета на Видин Цветан Ценков, заместник-кмета на Общината Борислава Борисова, кмета на Монтана Златко Живков, заместник-кмета на Враца Александър Владимиров, както и много други.

Нашия клуб изказва своята признателност към всеки, който подкрепи отбора ни и го прави във всеки един наш двубой през сезона !
Също така, изказваме благодарност и към всички официални лица, партньори, гости и ветерани на клуба и настоящи състезатели, заради които нашето име продължава да присъства на футболна карта на България вече един век !

Благодарим Ви !

ПОЖЕЛАНИЯ

“100-годишнината е изпъстрена с много емоции. Радвам се да видя наши съграждани, които са допринесли за развитието на футболната игра. Какъв по-голям комплимент и дар от това нашият футболен клуб тази година да влезе в “Б” група. Ангажиментите на ръководството на клуба и на Общината са огромни и целите, които сме си поставили, се надявам да ги сбъднем”, каза кметът на Видин Цветан Ценков.

“Това е едно изключително място. Една от старите столици на България. Видин е с огромни традиции в най-великата игра, която всички толкова много обичаме. 100 години е сериозен юбилей. Тук има много хора, които аз уважавам. С Пепи Станков съм играл един срещу друг в далечната 1978 година. Йордан Кирилов – Ганди е също една изключително голяма личност и за видинския, и за българския футбол, както и неговият син Росен Кирилов. Данчо Петков също е тук. Малко ми е тъжно като гледам ситуацията на стадиона, има много условия за работа, за да бъде подобрена. Няма да забравя думите на Лечков, който в такава ситуация казваше, че за този спорт в България трябва да имаш сърце, за да наливаш вода в пясъка, трябва и здрава ръка. “Бдин” е един изключително велик тим. Радвам се, че вече сте във второто ниво отново след толкова много години и ви пожелавам от сърце огромно желание, за да върнете старата слава на този велик тим.”, каза кметът на Монтана Златко Живков.

Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров също поздрави:
“Бдин” е отбор с история. Докато ги има тези деца отзад на терена, си струва всяко едно усилие. Всичко, което правим, го правим за тях – и във Враца, и в Монтана, и във Видин. Обичайте отбора, това води след себе си деца на терена, това води до бъдещи успехи. Видин е град с история. Има какво да се подобри, но усилията на всички заедно могат да доведат “Бдин” там, където му е мястото. Във Враца ви очакваме, дай Боже, в “А” група още догодина.”

Поздравителен адрес имаше и от областния управител на Видин Иво Атанасов:
“Искам да ви пожелая много успехи. Господин Василев е много всеотдаен човек, дано и след него тази традиция да продължи. Всички трябва да се обединим за доброто на Видин. Футболният клуб да бъде там, където му е мястото на футболната карта на България и да се гордеем. Младите продължават тази традиция и в тях трябва да бъде нашето доверие и инвестиция за бъдещето.”

“Този празник ще остане завинаги в сърцата ни, защото “Бдин” е вечен. “Бдин” е бил, ще бъде и ще пребъде във вековете. Спомняме си колко много легенди са играли в “Бдин”. Тук са само една малка част от децата, които обичат “Бдин”, които са закърмени със славата на “Бдин”. Да си пожелаем успехи, да си пожелаем всеотдайност и да обичаме от все сърце любимия отбор”, пожела президентът на “Бдин” Видин инж. Жоро Василев.

Един от най-класните защитници на “Бдин” от края на миналия век Петър Станков не скри емоциите си в днешния празничен за футбола във Видин ден:
“Град Видин заслужава много повече. Имам една молба – една минута мълчание, за да засвидетелстваме уважение към тези колеги, които сега са горе, които като нас спортуваха и дадоха от здравето си тук, на този стадион. Бях настроен малко негативно, гледайки колко малко хора са дошли. Преди години този стадион се пръскаше по шевовете. Тук имаше поколения футболисти, които не се плашеха от ЦСКА, “Левски” и други отбори. Тях вече ги няма. Трябваше да продължи тази традиция. Днес обаче ще повдигна духа с нещо, което видях преди обяд. Дойдох тук и гледах детския турнир. Развълнувах се – много деца. Ето това е гордостта и дано продължава тази традиция. Има кой да ни замести, спокоен съм.”

Сред гостите на стадион “Георги Бенковски” бе и бившият национален състезател, юноша на “Бдин” Видин, Росен Кирилов:
“Искам да пожелая на моя роден клуб да заеме мястото, което заслужава, а именно като водещ клуб в “Б” група, а и в близко бъдеще да намери място в Ефбет лига. Дано тази положителна промяна да продължи както за града, така и за спорта.”

Поздравителна телеграма бе изпратена и от Президента на БФС Борислав Михайлов.

ФОТОГАЛЕРИЯ