Site icon ОФК БДИН ВИДИН

НИКОЛАЙ ЦВЕТКОВ С ИНТЕРВЮ

Играещият треньор на Бдин Видин – Николай Цветков направи равносметка пред „Тема Спорт“ за изминалия полусезон в Северозападната Трета лига. 35-годишният халф натрупа солиден опит по българските терени, но реши да се завърне в родното си място и да помогне на местния тим да пробие до професионалния футбол. За момента нещата вървят по план и Бдин зимува на първата позиция с равен брой точки с втория Локомотив Мездра – 39, но с по-добри показатели.

Г-н Цветков, очаквахте ли, когато поехте тима в началото на сезона, че ще зимувате на първото място?

– Поставихме си го като цел и за мен не е неочаквано, с оглед на играчите, които имаме и нивото на отборите в групата.

Можеше ли повече да постигне Бдин през есента?

-Смятам, че представянето беше добро. Имаше леко разочарование в последната среща с Павликени, защото надиграхме съперника и не трябваше да си тръгваме без спечелена поне точка. Само това мога да го приема като разочарование през целия полусезон. Имахме серия от десет поредни победи и всичко е положително. Въпреки нивото ни е трудно да спечелиш всички мачове, в която и да е група.

Локомотив Горна Оряховица, Локомотив Мездра и Вихър Славяново ли се очертават като големите ви конкуренти?

-Реално като конкуренция виждам Локомотив Горна Оряховица и Локомотив Мездра. Вихър Славяново са традиционно добре представящ се отбор, но с оглед на базата им, трудно биха участвали във Втора лига.

Във Видин как са нещата в това отношение?

Като погледнем, Горна Оряховица и Мездра ни превъзхождат като база и условия. Няма спор в това нещо. Във Видин се опитваме да работим. Очакваме малко повече подкрепа от Общината, за да могат да се пооправят нещата покрай стадиона, съблекалните, теренът ни не е в най-доброто състояние. Въпрос на работа е.

Но се вижда добра игра и желание в отбора…

-Компенсираме с това, че за нивото на групата имаме много добър отбор. Сега работим по селекцията и дано успеем да надградим и да вдигнем нивото. Хубавото е, че имаме много местни футболисти, които притежават нужните качества да се представят така добре. Специално сега ни предстои доста работа. Не бих казал, че сме фаворити за промоция, ако трябва да съм честен.

Бдин Видин е дългогодишен участник във Втора лига, а сега предстои и 100-годишен юбилей на клуба. Не би ли било чудесно едно класиране в по-горното ниво?

-Това ни е целта, ако може за 100-годишнината да зарадваме хората. Да запалим още малко Общината и

местния бизнес, за да може нещо да се случи. Финансово сме стабилни. Президентът ни Георги Василев полага много усилия отборът да се чувства добре, но нещата, които коментирахме преди това за базата – за нея трябват сериозни инвестиции.

Да разбирам ли, че финансово сте стабилни?

-Дори сме много добре финансово за Трета лига. Да не изпадам в подробности, но доста неща са ни на ниво Втора лига. Имаме организационни работи, за които Общината е нужно да окаже повече подкрепа на клуба.

Колко по-различна е ролята ви вече на старши треньор, след като знаете, че нещата зависят изцяло от вас?

-Още съм и на терена. Успях да играя във всички мачове през есента. Имам помощник в лицето на Александър Петров, с когото много добре се разбираме и движим заедно нещата. Направихме добър тандем. Да, малко е по-различно, защото като си футболист, си съсредоточен върху представянето си на терена и задачите, които имаш. Докато при треньорството има много организационни въпроси, за които трябва да мислиш, както и за останалите в отбора. Много по-сложно е.

Игра наскоро и в Балкан Ботевград в Югозападната Трета лига. Каква е разликата между различните групи?

-Странно ми е, когато казват, че една група е по-силна от друга. На Северозапад има много тежки мачове. В Югозападната група, където съм играл, има повече футбол и по-добри отбори, но тук е тежко, защото на много места, където отидем, футболът отсъства. Като започнем от терените и съблекалните, и стигнем до начина на игра, който е по-груб, дори отсъстват и картоните понякога. Но това е като състоянието в самата държава. В някои райони на Югозапад си има работещи школи, повече средства. Виждаме отборите близо до София, тези в Благоевград, Сандански, Дупница. Докато тук липсват школите, футболистите…

Имали ли сте предложение да заиграете във Втора лига или дори на по-високо ниво?

-Да, но съм ги отказвал, защото искам, ако можем да запалим хората във Видин и да издигнем отбора на следващото ниво. Имаме добър отбор от местни футболисти, други се завърнаха в тима. Лошото е, че срещаме проблем със селекцията заради локацията ни, но продължаваме да работим.

Exit mobile version